Från snorkling till dyk

Dykning är en spännande och utvecklande hobby som kan utövas på många olika ställen. Vissa väljer att snorkla för att utforska livet under vattenytan utan att behöva ta något certifikat eller krångla med tuber och annan skrymmande utrustning. Att snorkla bland korallrev i tropiska vatten är en fantastisk upplevelse, även om den förstås har sina begränsningar. När du snorklar kan du nämligen inte dyka längre än vad du klarar av att hålla andan, och för de flesta av oss är det, handen på hjärtat, ingen längre stund.

Fridykning

Snorkling kan även kombineras med fridykning. Det vill säga långvariga dyk utan tuber eller dräkt. Det finns exempel på fridykare som klarar av att hålla andan under vattnet under mycket långa tidsperioder vilket förstås gör hela upplevelsen mycket mer intressant. För gemene man är detta dock ouppnåeligt och de flesta som snorklar håller sig i vattenytan där de kan andas genom snorkeln.

Dykcertifikat

När det gäller själva dykningen ska denna utföras av certifierade dykare, av säkerhetsskäl. Det finns många exempel på obehagliga olyckor som inträffat på grund av oerfarenhet eller okunnighet. Du bör även ha certifikat för den typ av dykning som du tänker ägna dig åt, då det är stor skillnad på att exempelvis dyka i tropiska hav mot en svensk insjö. Det finns även särskilda certifikat för dig som tänker ägna dig åt mer riskfylld dykning som grottdykning och isdykning.

Om du vill lära dig dyka bör du ta kontakt med närmsta dyksällskap och undersöka om dessa erbjuder några utbildningar i dykning. När du gör detta ska du även undersöka om deras instruktörer är anslutna till någon av de tre stora organisationerna PADI, NAUI eller CMAS. Är instruktören certifierad enligt dessa har han eller hon också de nödvändiga kunskaper som krävs för att ge dig en säker utbildning. Du kan även välja att ta ditt dykcertifikat utomlands, men kolla även där att instruktörerna har rätt certifikat och utbildning.